Vitamíny, hormony, alkaloidy
Charakteristika vitamínů
- vita = život
- organické látky
- nezbytné pro život (stopové množství)
- esenciální (člověk, živočichové) > vitamin/provitamin
- funkce: složka enzymů, proti oxidacím, redoxní děje
- netvoří strukturně jednotnou skupinu > společná biologická funkce v organismu
- rostlinné/živočišné zdroje
- přírodní/syntetické
- rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B, vitamín C)
- rozpustné v tucích (A, D, E, K)
- snadno podléhají oxidaci
- chemická podstata různá: heterocykly (B), sacharidy (C), izopreniody (A, D)
- hypovitaminóza: sníženým příjmem vitamínu > poruchy > poškození organismu
- avitaminóza: absence vitamínu
- kurděje: nedostatek vitaminu C
- hypervitaminóza: předávkování vitamíny (rozpustnými v tucích)
provitaminy:
- nehotová látka > vitamín po chemické reakci v organismu
- látka strukturou podobná vitaminu, kterou si organismus umí přeměnit na vitamin
- ß-karoten: karotenoidy provitaminy vitaminu A (barviva ovoce, zeleniny), terpen, štěpením v játrech A
- ergosterol: provitamin vitaminu D2, v kůži, aktivace UV zářením, steroid, kvasnice, rybí tuk, mléko, máslo, žloutek
antivitaminy:
- ruší účinky vitamínů
- podobná struktura > vazba na vazebné místo vitaminu
Jejich rozdělení:
vitamíny rozpustné v tucích
- ukládání v játrech
- A, D, E, K
Vitamín A = retinol
- důležitý pro správné fungování zraku
- nedostatek: šeroslepost, záněty spojivek, poškození sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavní aktivity, zpomalení pohlavního vývoje, snížení imunity…
- červené ovoce (meruňky) – betakaroten (provitamin vitamínu A) > nemůžeme se předávkovat
- teratogen v těhotenství (až poškození plodu/potrat), může způsobit hypervitaminosu
- zdroje: játra, vejce, mléko
Vitamíny řady D = kalciferoly
- zdroje provitamínů: kvasnice, rybí tuk, mléko, máslo, žloutek
- vznikají v kůži slunečním zářením
- provitamin – ergosterol
- vstřebávání vápníku a fosforečnanů (nedostatek – křivice, přebytek – zdravotní problémy, vápník se ukládá v organismu, například cévy, srdce, ledviny)
- nedostatek: křivice (měknutí a deformace kostí)
- zvýšení pigmentu (černoši) > prevence proti přebytku vit. D
- severské národy > vstřebávání maximum slunečního záření > problémy v jiných lokalitách (černoši nedostatek, seveřané přebytek)
Vitamíny E = tokoferol
- antioxidant > oxiduje sám sebe > neoxidují se látky, u kterých si to nepřejeme
- zpomaluje proces stárnutí
- nedostatek: rychlé opotřebovávání organismu (svalová ochablost, poruchy cévního systému)
- preparáty pro starší lidi
- zdroje: obilné klíčky, rostlinné oleje, máslo, mléko
Vitamín K = fylochinon
- vytváří ho rostliny (zelené – saláty, čínské zelí) a mikroorganismy žijící ve střevech savců
- vliv na srážení krve (K – od německého výrazu pro srážení krve Koagulation)
- nedostatek: zvýšená krvácivost – porucha srážlivosti krve
- novorozencům, lidem trpícím krvácením nosu
- zdroje: listová zelenina, střevní bakterie
Vitamíny rozpustné ve vodě
- součástí koenzymů
- B, C
Vitamíny řady B
- B-komplex: všechny dohromady
B1 = thiamin
- dekarboxylace ketokyselin (pyrohroznová – pyruvát)
- metabolismus sacharidů
- nedostatek: sval. křeč, srdeční nedostatečnost, poruchy respirace, beri-beri (záněty nervů, psycholog. a sval. projevy)
- Kazimír Funk (vital amine – vitamíny)
- zdroje: droždí, obilí, játra, med, ořechy
B2 = riboflavin
- barvivo E101
- součástí žlutých enzymů, koenzym
- nedostatek: záněty rtů (koutky), spojivek, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
- zdroje: droždí, bílek, játra, mléko, ořechy
B5 = kyselina pantothenová
- aktivace a odbourávání mastných kyselin (koenzym A)
- dekarboxylace ketokyselin, acetylace
- nedostatek: poruchy nervové koordinace, sval. křeč
- zdroje: kvasnice, játra, srdce
B6 = pyridoxin
- součást transamináz (přenos aminoskupin) a dekarboxyláz (štěpení karbox. skupiny) aminokyselin
- nedostatek: zastavení růstu, záněty kůže a sliznic, epileptické křeče, porucha tvorby hemoglobinu
- zdroje: kvasnice, játra, srdce
B12 = kobalamin, kyanokobalamin
- účast na metylacích, význam při metabolismu nukleových kyselin, krvetvorba
- pouze živočišného původu (problém u veganů)
- nedostatek: anémie (chudokrevnost), zánět jazyka, degenerace míšních nervů
- zdroje: játra, různé mikroorganismy
- (B3) = niacin, kyselina nikotinová, nikotinamid
- součást NAD, NADP
- nedostatek: křeče, nervové poruchy, onemocnění pelagra (záněty kůže, průjmy, nervové poruchy)
- zdroje: maso, ryby, kvasnice, celozrnné výrobky, luštěniny
- (B4) = folacin, kyselina listová
- metabolismus AK
- tvorba červených krvinek
- nedostatek: poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost
- zdroje: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice
Vitamín C = kyselina askorbová
- oxidačně-redukční procesy v organismu (vliv na kolagenní hmoty)
- pro nás asi největší zdroj brambory, nejvíce C v šípku
- nedostatek: krvácení dásní, kůže, kloubů, sklon k infekcím, kurděje – skorbut
- 1926: poprvé izolován – Albert Szeut-Györgyi (Nobelova cena)
- 1933: synteticky – Reichstein (Nobelova cena)
- zdroje: šípky, brambory zelenina (paprika, zelí, růžičková kapusta, petržel), ovoce (citrusy, jahody, černý rybíz)
- vitamín (H) = biotin
- významný koenzym
- růst a dělení buněk
- nedostatek: kožní choroby, nechutenství, únava
- zdroje: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice, střevní bakterie
Výskyt jednotlivých vitamínů v potravinách
- vitamin A: játra, vejce, mléko, tuk mořských ryb; betakaroten: červené ovoce, zelenina
- (pro)vitaminy D: kvasnice, rybí tuk, mléko, máslo, žloutek
- vitamin E: obilné klíčky, rostlinné oleje, máslo, mléko
- vitamin K: listová zelenina, střevní bakterie
- vitamin B1: droždí, obilí, játra, med, ořechy, luštěniny, vnitřnosti, žloutek, vepřové maso
- vitamin B2: droždí, bílek, játra, mléko, ořechy, sýry, maso, luštěniny
- vitamin B5: kvasnice, játra, srdce, luštěniny, sýry, maso
- vitamin B6: kvasnice, játra, srdce, žloutek, celozrnné výrobky
- vitamin B12: játra, různé mikroorganismy
- niacin: maso, ryby, kvasnice, celozrnné výrobky, luštěniny
- folacin: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice
- vitamin C: šípky, brambory zelenina (paprika, zelí, růžičková kapusta, petržel), ovoce (citrusy, jahody, černý rybíz)
- biotin: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice, střevní bakterie
Vysvětlit strukturu některých vitamínů
- často ve struktuře obsaženy heterocykly
- př. pyridoxin (pyridin)
- př. thiamin (pyrimidin)
- ne vždy heterocyklus
- př. kyselina pantothenová (COOH skupina)
- hydrofobní vitamíny: dlouhé řetězce, nepolární skupiny/minimum polárních skupin
- hydrofilní vitamíny: polární vazby a skupiny
Objasnit antioxidační účinky vitamínu C
- antioxidant: látka, která dokáže likvidovat volné radikály, ovoce a zelenina, vitamin C, E, kyselina listová
- volné radikály: vedlejší produkt látkové výměny v buňkách, zhoubné nádory, stárnutí, ateroskleróza, působí na bílkoviny, lipidy a nukleové kyseliny, pozměňují strukturu buněk
- volné radikály odebírají molekulám elektron > oxidace
- oxidační stres: převaha volných radikálů
- kyselina askorbová: kofaktor řady enzymů, redukce radikálů, extracelulární tekutina, výstelka plic, imunita
Vitamíny jako kofaktory enzymů
- některé vitamíny zastávají funkci kofaktorů
- kofaktory oxidoreduktáz (katalyzují přenos vodíku): B1, B2, B3, B5, B6, kyselina listová, biotin
- kofaktory izomeras a lias: B12
Enzymy
- biokatalyzátory: převážně v organické – biochemii
- zvyšují rychlost chemických reakcí – vždy pozitivní katalyzátory
- reakce probíhá přes meziprodukty
- substrát se nekovalentní vazbou naváže na aktivační místo enzymu > rekce > substrát opustí enzym
- nejčastěji bílkoviny
- apoenzym (bílkovinná složka) + kofaktory (nebílkovinná složka) = holoenzym
- koenzym = kofaktory dočasně navázaný na apoenzym (Koenzym A)
- prostetická skupina = kofaktory pevně vázán na apoenzym (Hem)
Obsah vitamínů v potravinách
Vitamín E
mandle, slunečnicové semínka, olivy, para ořechy, lískové oříšky, brokolice, chřest, vlašské ořechy, broskev, hroznové víno, avokádo, hruška, fíky, meruňky, borůvky, rajčata, arašídy
Vitamíny B
kvasnice, oves, para ořechy, pinie, borůvky, žampiony, pšenice, ananas, rýže, kukuřice, chřest, avokádo, pistácie, datle, květák, ječmen, banány, brokolice, vlašské ořechy, hrách, hroznové víno, cizrna, slunečnicové semínka
Vitamín A
mrkev, meruňky, špenát, hlávkový salát, dýně, paprika, mangold, mandarinky, mango, brokolice,chřest
Vitamín C
šípky, jahody, borůvky, brusinky, rakytník, rajčata, mangold, okurka, mango, kiwi, mandarinka, pomeranč, brokolice, hrách, hroznové víno, dýně, ananas, zelí, paprika, brambory, jablko, slívy, hruška, červená řepa, cibule, květák, cuketa, třešně, pórek, ředkvička
Fyziologické změny plynoucí z nedostatku vitamínů
- vitamin A: šeroslepost, záněty spojivek, poškození sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavní aktivity, zpomalení pohlavního vývoje, snížení imunity…
- vitamin D: křivice (měknutí a deformace kostí)
- vitamin E: rychlé opotřebovávání organismu (svalová ochablost, poruchy cévního systému)
- vitamin K: zvýšená krvácivost – porucha srážlivosti krve
- vitamin B1: sval. křeč, srdeční nedostatečnost, poruchy respirace, beri-beri (záněty nervů, psycholog. a sval. projevy)
- vitamin B2: záněty rtů (koutky), spojivek, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
- vitamin B5: poruchy nervové koordinace, sval. křeč
- vitamin B6: zastavení růstu, záněty kůže a sliznic, epileptické křeče, porucha tvorby hemoglobinu
- vitamin B12: anémie (chudokrevnost), zánět jazyka, degenerace míšních nervů
- niacin: křeče, nervové poruchy, onemocnění pelagra (záněty kůže, průjmy, nervové poruchy)
- folacin: poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost
- vitamin C: krvácení dásní, kůže, kloubů, sklon k infekcím, kurděje – skorbut
- biotin: kožní choroby, nechutenství, únava
Hormony
- regulace chemických reakcí
- vážou se na receptory buňky
- cílený účinek, malá koncentrace
- např. metabolismus sacharidů a lipidů: inzulin, glukagon (slinivka břišní)
Žlázy
- s vnitřní sekrecí – endokrinní (hormony)
- s vnější sekrecí - exokrinní (kožní, slinné, žlázy TS)
Hormony
- vyplavovány do krve
- nutný receptor na daný hormon
- metabolismus, hospodaření s ionty a vodou, růst, rozmnožování
- přenos informace
- fytohormony: rostlinné (ethen – ethylen (dozrávání ovoce – klíčivost, stárnutí))
- zoohormony: živočišné
- ve vodě rozpustné (malé molekuly)
- adrenalin, histamin, serotonin
- proteiny
- parathormon, kalcitonin
- inzulin, glukagon
- organické látky, nerozpustné ve vodě
- steroidní hormony > pohlavní hormony
Žlázy s vnitřní sekrecí, Vliv hormonů na fyziologický stav organismu
Heterocykly
- furan, pyran, purin, pyrimidin…
- cyklické deriváty uhlovodíků obsahující v řetězci 1+ heteroatom (nahrazuje C)
- heteroatom: minimálně dvojvazný, nečastějí: O, N, S
- od struktury heterocyklů odvozeny důležité přírodní látky
- pětičlenné, šestičlenné, kondenzované
Určit heterocykly, které jsou podstatou některých alkaloidů
Alkaloidy, využití
- rostlinného původu
- produkty odbourávání AK (obsahují N)
- ve formě solí organických kyselin
- fyziologické účinky: nervová soustav (lékařství, drogy, jedy)
- chemicky nesourodá skupina, dusíkatý heterocyklus
- výskyt: čeleď mákovité, liliovité, lilkovité, pryskyřníkovité
- farmaceutický a potravinářský průmysl
- slabě zásaditý charakter
- prudce jedovaté
- některé povzbuzující účinky (malé množství)
- narkotické účiny
- závislosti – návykové látky (kodein, morfin)
- většina odvozena od dusíkatých heterocyklů (N heteroatom) – převážně zásadité povahy (N volný el. pár)
OPIOVÉ ALKALOIDY
- směs opium, opiáty, mák opiáty: přírodní, opioidy: syntetické (podobná struktura a vlastnosti)
- psychická, fyzická závislost
- morfin (tiší bolest, návykový, zúžení zornic, derivátem heroin – silnější účinky)
- kodein (tlumí kašel, návykový)
- papaverin – tlumí křeče
TROPANOVÉ ALKALOIDY (tropanový cyklus)
- kokain (koka - kokainovník, anestetické účinky, znecitlivění, krátkodobé účinky, zvyšuje výkon, rekreační droga, nevyvolává fyzickou závislost)
- atropin (hyoscyamin) (rulík zlomocný, tišení bolesti, oční lékařství – rozšiřuje zornice)
- skopolamin
NÁMELOVÉ ALKALOIDY (indolový cyklus)
- paličkovice nachová, struktura – kyselina lysergová
- LSD (halucinogen, N,N-diethylamid kyseliny lysergové)
- ergometrin
- ergotamin (léčba migrény)
- (podobné látky – lysohlávky - halucinogenní)
ALKALOIDY S PURINOVÝM CYKLEM
- kofein (káva, čaj, může vyvolávat závislost, povzbuzení, lékařství)
- theobromin (kakaovník, čajovník, kávovník, guaray, theo (bůh) brosi (pokrm))
ALKALOIDY S PYRIDINOVÝM CYKLEM
- nikotin (tabák, 60mg smrtelná dávka, rychlý účinek, žaludeční vředy, smršťování cév)
ALKALOIDY S CHINOLINOVÝM CYKLEM
- chinin (kůra chininovníku, hořký, lék proti malárii, nápoje)
ALKALOIDY S YOHIMBINOVÝM CYKLEM
- reseprin (tropické rostliny, proti vysokému tlaku)
Objasnit způsoby získání alkaloidů
- nejčastěji extrakce
Drogy a jejich nebezpečí
- drogy: usušené, nebo jinak konzervované rostliny, či živočichové, jejich části, nebo produkty jejich metabolismu
- toxikomanie: závislost
- euforie
- psychická závislost: nutkavá potřeba opakování
- fyzická (somatická) závislost: abstinenční příznaky
Účinky drog
- tlumivé: opioidy, benzodiazepiny, barbituráty a organická rozpouštědla
- stimulační: amfetaminy, kokain/crack, extáze
- halucinogenní: LSD (trip), psilocin (lysohlávky), zásadité látky
Cannabinoidy
- THC (delta-g-tetrahydrokanabinol): ochrana listů před slunečním zářením
- z pryskyřice hašiš
- marihuana: sušená celá rostlina
- nej. samičky
Nebezpečí drog
- psychická a fyzická závislost
- spouštěče psychických chorob
- utlumení bolesti, hladu, žízně > necítíme potřebu/problém > smrt