Reklama:

 Trávicí soustava

 

zúčastňuje se na přeměně látek:

  •           trávením (mech. a chem. zpracování potravy)
  •           vstřebáváním (převod jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu)
  •           odstraňováním nestravitelných odpadních látek z organismu

TRÁVICÍ TRUBICE

  • - začíná otvorem  ústním a končí otvorem řitním, připojeny - slinivka břišní, žlázy slinné a játra
  • - stěny trávicí trubice se skládají z:
sliznice
  • - slouží buď jako výstelka, žlázový epitel, nebo resorpční buňky
  • - žlázové buňky jsou buď roztroušené, nebo se shlukují a tvoří váčky a trubičky
  • - šťávy, které produkují mají buď funkci (sekrety), nebo jsou to odpadní produkty (exkrety)
  • - některé žlázy jsou bez vývodu, nebo s vnitřní sekrecí
podslizniční vazivo

- řídké

- nacházejí se v něm hrubší kmeny cévní

- připevňuje sliznici ke svalové vrstvě

svalová vrstva

- začátek t. trubice a dolní konec konečníku- příčně pruhovaná, jinak hladká svalovina

- hladká svalovina tvoří a) vnitřní vrstvu - kruhovitě uspořádaná, b) vnější vrstvu - uspořádaná podélně - zajištěny peristaltické pohyby - posouvání potravy

řídký vazivový obal

- tvoří zevní povrch trávicí trubice

Trávicí trubice je tvořena dutinou ústní, jícnem, žaludkem, tenkým a tlustým střevem, trávicími žlázami a konečníkem.

 DUTINA ÚSTNÍ

•          tvrdé a měkké patro

•          mandle patrová-podlouhlý útvar s rozbrázděným nervovým povrchem

- jamky jsou vyplněny buňkami, leukocyty(ochrana proti infekci), nebo bakteriemi

- tři velké páry slinných žláz( příušní, podčelistní a podjazyková)

- sliny- lepší rozmělnění potravy(99% vody+  0,7% organických látek a 3% anorganických látek), obsahují amylázu(štěpí polysacharidy), mucin(dodává slinám kluzkost) a lyzozym(ničí bakterie a choroboplodné zárodky)

•          dásně - ukotvení zubů

•          zuby - slouží k rozmělnění potravy

- řezáky - incisivus

- špičáky - caninus

- zuby třenové - premoláry

- stoličky - moláry

 

o          DĚTSKÝ(MLÉČNÝ) CHRUP

            - 20 zubů, chybí zuby třenové

            - značí se malými písmeny

            - vzorec: m2 m1 c i2 i1

            - do 15. roku

o          TRVALÝ CHRUP

            - 32 zubů

            - značí se velkými písmeny

            - vzorec: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1

           •          jazyk    - svalnatý organ - obrací a posouvá potravu, účastní se při tvorbě řeči

                                    - zadní část - kořen - se připojuje k jazylce

                                   - na hranici kořene a hřbetu jazyka jsou chuťové pohárky

-          hltan - společná část dýchací a trávicí soustavy

•          nosohltan- pomocí Eustachovy trubice je spojen se středoušní dutinou

•          ústní část hltanu- kříží se zde polykací a dýchací cesty

•          hrtanová část- proti hrtanu neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou

ŽALUDEK

-vakovitý orgán

-česlo- část navazující na jícen

- vystlán sliznicí z jednojaderného válcového epitelu, který tvoří žlázky produkující žaludeční šťávy:

kyselina chlorovodíková(tvoří kyselé prostředí, ničí choroboplodné  zárodky přeměňuje některé nerozpustné látky na rozpustné, umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin)

-pepsin (štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy)

-mucin (zásaditý hlen-ochranný povlak sliznice-chrání před natrávení sliznice žaludečními šťávami)

 

TENKÉ STŘEVO

- 3-5m dlouhé a 3cm široké

- klky - výběžky pro lepší trávení

•          dvanáctník- otvírá se do něj vývod žlučový a vývod slinivky břišní

•          lačník

•          kyčelník

- střevní šťávy - peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny)

                        - lipázy (štěpí tuky)

                        - amylázy (štěpí cukry)

-v horní části střeva jsou buňky produkující při styku s tráveninou hormon sekretin a pankreozymin

 

TLUSTÉ STŘEVO

- 1,5m dlouhé a má průsvit 5-7cm široký

Části:   - slepé střevo - vytváří kapsu, do které ze strany vyúsťuje tenké střevo

            - červovitý přívěšek - lymfatická žláza na spodině slepého střeva

            - tračník- vzestupný, příčný a sestupný

 

- tlusté střevo nemá klky

- plní se 4-8 hodin po jídle

- hromadí se v něm nestravitelné zbytky, vstřebává voda, soli a vitamíny, žijí zde bakterie hnilobné a kvasné

- pro správné fungování střeva je nutná vláknina v potravě

TRÁVICÍ ŽLÁZY

SLINIVKA BŘIŠNÍ

- součástí pankreatické šťávy jsou:

a) trypsin(štěpí bílkoviny

b) lipázy(štěpí tuk)

c) amylázy(štěpí cukry)

 

JÁTRA
 

- největší žláza v těle(1,5kg) uložená v pravé brániční klenbě

- skládají se z lalůčků, tvořených jaterními buňkami seřazenými v trámečky

- trámečky tvoří dvě řady-mezi nimi je vylučována žluč, která odtéká do žlučovodů, potom do vývodu jaterního k němuž je po straně připojen žlučník

- žluč-   - vazká kapalina žlutohnědé barvy

            - denně 0,8-1litr

            - obsahuje bilirubin)žlučové barvivo

 

Význam jater při látkové přeměně:

•          ukládání glukózy ve formě glykogenu

•          novotvoření glukózy

•          tvorba tuků ze sacharidů

•          dusík převáděn na močovinu

•          syntetizují se zde plazmatické bílkoviny

•          zásobárna vitamínů B12, A, D, E, K

•          odbourávání hemoglobinu

•          syntéza látek pro srážlivost krve

•          tvoří se zde velké množství tělesného tepla

 

Onemocnění jater:
  •  hepatitidy

- virová hepatitida typu A - příznaky podobné chřipce při nedodržování hygienických zásad

- virová hepatitida typu B - podobná, ale šíří se krví- „sérová hepatitida“

- alkoholická hepatitida - nadměrnou spotřebou alkoholu

                               - zánět jaterních buněk - zánik

                               - zjizvená tkáň-cirhóza

 

  • žlučové kameny - vznikají z cholesterolu